ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "Ε" ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

2011-01-29 11:28

Τι είναι οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων;

Οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα από τους κατασκευαστές για να αποτρέψουν την αλλοίωση ή για να ενισχύσουν την εμφάνιση, την προτίμηση, τη σύσταση, ή τη θρεπτική αξία. Οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων καταλαμβάνουν περίπου το 10% των τροφίμων που καταναλώνονται από το μέσο ενήλικο. Δεδομένου ότι η συνειδητοποίηση για μια υγιεινή διατροφή αυξάνεται, πολλοί εμπειρογνώμονες και καταναλωτές υγείας έχουν γίνει πιό φωνητικοί στην κριτική τους της υπερβολικής και ενδεχομένως επικίνδυνης χρήσης των πρόσθετων ουσιών τροφίμων, ιδιαίτερα χρωστικών τροφίμων.

Τι είναι το πρόθεμα Ε;

Μερικές ετικέτες τροφίμων μπορούν να εμφανίσουν λίστα με τις πρόσθετες ουσίες που περιέχουν με μια κωδικοποίηση που αποτελείτε από το πρόθεμα Ε και έναν αριθμό. Εάν μία πρόσθετη ουσία τροφίμων έχει το γράμμα E ως πρόθεμα τότε αυτό σημαίνει πως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ποιά είναι η λειτουργία των πρόσθετων ουσιών τροφίμων;

Οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων εξυπηρετούν πέντε βασικές λειτουργίες:

Διατήρηση της συνέπειας προϊόντων . Οι γαλακτωματοποιητές παρέχουν μια σταθερή σύσταση και αποτρέπουν τα προϊόντα από το χωρισμό. Οι σταθεροποιητές και thickeners παρέχουν μια ομοιόμορφη σύσταση. Οι αντισυγκολλητικοί παράγοντες επιτρέπουνε στις ουσίες για να ρέουν ελεύθερα.

Βελτίωση ή συντήρηση της θρεπτικής αξίας. Η κατοχύρωση και ο εμπλουτισμός των τροφίμων το έχουν κένει δυνατή την βελτίωση της θρεπτικής κατάστασς του πληθυσμού. Παραδείγματος χάριν, οι βιταμίνες και τα μεταλλεύματα προστίθενται σε πολλά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου του αλευριού, των δημητριακών, της μαργαρίνης, και του γάλακτος. Αυτό βοηθά να αφομοιώσει τις βιταμίνες ή τα μέταλλα που μπορεί να είναι χαμηλές ή να λείπουν εντελώς από την διατροφή ενός ατόμου.

Διατηρούν τη θρεπτικότητα και την ωραία γεύση των τροφίμων . Η μόλυνση από τα βακτηρίδια μπορεί να επιτρέψει στις τροφικές ασθένειες για να εμφανιστούν. Τα συντηρητικά μειώνουν την επιδείνωση που ο αέρας, οι μύκητες, τα βακτηρίδια, ή η ζύμη μπορούν να προκαλέσουν. Τα συντηρητικά όπως τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τα ψημένα αγαθά να συντηρήσουν τη γεύση τους με την παρεμπόδιση των λιπών και των ελαίων από να αποκτήσουν ταγγή γεύση. Κρατούν επίσης τα φρέσκα φρούτα από το να γίνουν καφετιά όταν εκτίθενται στον αέρα.

Ελέγχουν την οξύτητα και την αλκαλικότητα. Οι συγκεκριμένες πρόσθετες ουσίες βοηθούν στην τροποποίηση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας των τροφίμων για να λάβουν μια επιθυμητή προτίμηση, ένα χρώμα, ή μια γεύση. Ανεβάζοντας του παράγοντες που ελκύουν το οξέα όταν θερμαίνονται και αντιδρώντας με την μαγειρική σόδα αυξάνεται το μέγεθος των υλικών ψησίματος όπως κέικ, μπισκότα κλπ.

Παρέχουν το χρώμα και ενισχύουν τη γεύση. Ορισμένα χρώματα βελτιώνουν την εμφάνιση των τροφίμων. Υπάρχουν πολλά καρυκεύματα και φυσικές και συνθετικές γεύσεις που επιτυγχάνουν το καλύτερο στη γεύση των τροφίμων.

Μερικές πρόσθετες ουσίες τροφίμων έχουν περισσότερη από μια χρήση. Οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων είναι εμφανισμένες λίστα σύμφωνα με τα λειτουργικά ή ονόματα κλάσης τους. Τα παραδείγματα των πιό κοινών λειτουργιών σύμφωνα με τις κλάσεις είναι:

Οι χρωματισμοί προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα στα τρόφιμα.

Παράγοντες διατήρησης χρωματισμού διατηρεί ή εντείνει το χρώμα των τροφίμων.

Οι οδηγίες συντηρητικών προστατεύουν ενάντια στις επιδεινώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ουσίες που μεταδίδουν μια γλυκιά προτίμηση για τα λιγότερα kilojoules ή τις θερμίδες από τη ζάχαρη.

Οι βελτιωτές γεύσης βελτιώνουν τη γεύση ή/και το άρωμα των τροφίμων.

Οι αρωματικές ουσίες αποκαθιστούν τις απώλειες προτίμησης που οφείλονται στην επεξεργασία, διατηρούν την ομοιομορφία και καθιστούν τα τρόφιμα πιό εύγευστα.

Οι αντισυγκολλητικοί παράγοντες κρατούν τα κονιοποιημένα προϊόντα όπως το άλας, που όταν χύνεται ρέει ελεύθερα.

Οι γαλακτωματοποιητές βοηθούν να αποτρέψουν τα μίγματα ελαίου και ύδατος από το χωρισμό στα στρώματα.

Οι οδηγίες οξέων τροφίμων διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο sourness στα τρόφιμα.

Άλλες ουσίες αποτρέπουν τα τρόφιμα όπως τα ξηρά φρούτα από το στέγνωμα.

Τα ορυκτά άλατα βελτιώνουν τη σύσταση των τροφίμων, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα.

Thickeners και οι φυτικές γόμμες βελτιώνουν τη σύσταση και διατηρούν την ομοιόμορφη σύσταση.

Οι σταθεροποιητές διατηρούν την ομοιόμορφη διασπορά των ουσιών σε τρόφιμα.

Οι παράγοντες επεξεργασίας αλευριού είναι ουσίες που προστίθενται στο αλεύρι για να βελτιώσουν την ποιότητα και την εμφάνιση ψησίματος.

Οι παράγοντες τοποθέτησης υαλοπινάκων μεταδίδουν μια λαμπρή εμφάνιση ή παρέχουν ένα προστατευτικό επίστρωμα σε τρόφιμα